Odlehčené koblihy z trouby
Koblihy jsou skoro nezbytnou součástí masopustu. Co je letos trošku odlehčit? Zkuste třeba ty pečené v troubě.
Zdroj: Martina Vrbická
Co si připravit?
- 2 hrnky špaldové mouky – já použila hladkou špaldovou z Lidlu, ale klidně můžete použít celozrnnou špaldovou
- cca 1,5 hrnku mléka
- 1 žloutek
- 4 lžíce třtinového cukru
- 50 g másla
- špetka soli
- 1/2 kostky droždí
- marmeláda, povidla nebo jiná náplň dle chuti
Jak na to?
V hrnečku nejprve vytvoříme kvásek – droždí s lžičkou třtinového cukru rozetřeme pomocí vidličky na hladkou kašičku, přilijeme trochu vlažného mléka a lžíci mouky. Kvásek necháme asi 10 minut pod utěrkou vykynout.
Mezitím v míse smícháme mouku s cukrem, žloutkem, změklým máslem a špetkou soli. Přidáme kvásek a podle potřeby doléváme vlažné mléko.
Vařečkou nebo pomocí hnětače na těsto vypracujeme ze všech ingrediencí hladké těsto. To necháme zhruba hodinu kynout.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát tenký asi 0,5 – 1 cm a pomocí skleničky či hrnečku z něj vykrajujeme kolečka o průměru zhruba 5 centimetrů.
Na kolečko vždy pomocí lžičky naneseme trochu marmelády a druhým kolečkem ho poté přiklopíme a důkladně je spojíme, okraje je potřeba hodně umačkat, aby Vám při pečení náplň nevytekla.
Koblihy přesuneme s dostatečnými mezerami mezi sebou na plech vyložený pečicím papírem a necháme je ještě asi 15 minut kynout. (Tohle kynutí určitě nevynechejte. Má vliv na výsledný tvar.)Potom koblihy dáme péct do trouby vyhřáté na zhruba 180 °C a pečeme je dozlatova, což trvá asi 15 minut.
Po vytažení z trouby je můžeme potřít rozpuštěným máslem. Případně pocukrovat.
Autorka článku: Martina Vrbická